Webbsidans anatomi

En webbsida innehåller alltid följande element, oavsett vilken version av HTML elller XHTML man använder:

<html>
<head><title></title></head>
<body></body>
</html>

En tidigare student använde sig av metaforen människokroppen för att komma ihåg hur det hänger ihop. Längst upp finns huvudet och under detta kroppen. Vi har alltid bara ett huvud och en kropp och i kroppen kan vi sedan ha lite olika organ – en, två eller flera likadana. Titeln i huvudet är ditt namn och finns därför bara en gång.

<html>

Metaforen webbsida som en kropp.

</html>

Ovan ser du exempel på några olika element som man kan använda för att märka upp innehållet som visas i webbläsaren (= det som finns i kroppen/body). Vi har två olika rubriknivåer, h1 och h2, samt paragraf-elementet p som markerar textstycken.

Det du gör när du skapar en webbsida är med andra ord att sätta etiketter på information och i det här läget bryr vi oss bara om att märka upp informationen korrekt. Att presentera den på ett visuellt tilltalande sätt kommer senare när vi lägger till en stilmall.

I filmen nedan skapar jag en enkel webbsida i texteditorn ”Anteckningar” som finns på alla Windows-datorer:

2 Comments to “Webbsidans anatomi”

  1. Anna Vestman 11 april 2011 at 11:13 #

    Tyckte videon var bra, klart och tydligt för en nybörjare som mig!

  2. margareta szymanska 13 april 2011 at 10:57 #

    Tack för en bra film!


Leave a Reply