Internets historia

Batch processing, Arpanet, TCP/IP, IMP och packet switching… Låter det helt obegripligt? Alla de här uttrycken finns med när man pratar om hur Internet är uppbyggt och fungerar. I filmen nedan får du en kortfattad och ganska enkel beskrivning till hur Internet ”kom till” och även en liten överblick över alla de här begreppen. Allt presenterat på ett grafiskt tydligt sätt. Tanken är inte att du ska bli expert på tekniken bakom Internet, men för att förstå hur allt hänger ihop och få en bra förståelse för hur dina kommande webbsidor passar in i sammanhanget, är det bra med lite historisk bakgrund!

The World Wide Web

Ofta pratar man lite slarvigt om att man hittat något på nätet eller på Internet när man menar webben. Är det någon skillnad mellan Internet och webben?

Enkelt uttryckt är webben en del av Internet och består av olika webbplatser relaterade till varandra. Ett nät helt enkelt, därav namnet web. Webben, eller World Wide Web, ”uppfanns” ursprungligen av en brittisk forskare vid namn Tim Berners-Lee. Han arbetade då vid partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz och ville göra det enklare för forskare att dela information. Det han då uppfann var ett nytt sätt att dela information i nätverk, baserat på tankarna om hypertext (text på en dator med hänvisningar, hyperlänkar, till andra texter på andra datorer), samtidigt skapade han den första webbläsaren och webbservern. På världens första webbserver kan du läsa mer:  http://info.cern.ch/. Det är den här uppfinningen vi kommar att arbeta mer med under kursens gång och du kommer efter hand att få lite djupare insikter i hur man märker upp webbsidor med märkspråket XHTML och gör sidorna attraktiva och mer användbara med hjälp av CSS (Cascading Style Sheets ofta kallade stilmallar).

Tim Berners-Lee pratar om framtidens web på En TED-konferens i februari 2009:

One Comment to “Internets historia”

 1. Lisa 4 april 2011 at 10:45 #

  Vilken bra start på denna kursen. En fin blogg, google calender, sökfunktion och TED talk video. Snyggt (och interaktivt:)!

  Jag kan rekommendera alla att läsa bloggen i ett eget fönster (och inte i itslearning).
  http://im1.studentserver.se/bloggvt11

  /Lisa

  Ps. Hoppas att kursinnehållet är lika modernt och tar upp standarder som html5 och css3. De är jag nyfiken på.


Leave a Reply